DSC_0151

Du behöver:

  • 1 kg ben av vitfisk
  • 2 gula lökar eller purjolökar
  • 100 gram rotselleri
  • 200 gram palsternacka
  • 100 gram knölfänkål
  • 2 msk olja eller smör
  • 2 dl vitt vin
  • 4 liter vatten
  • 10 vitpepparkorn,
  • 2 lagerblad,
  • 2 tsk timjan
  • 10 persiljestjälkar (valfritt)
  • 2 hela vitlöksklyftor (valfritt)
  1. Hacka lök och grönsaker grovt och fräs dem i kastrull i olja tills löken blivit genomskinlig.
  2. Spola fiskbenen under rinnande kallt i några minuter.
  3. Lägg fiskbenen, kryddor, vin och vatten tillsammans med grönsakerna i kastrullen.
  4. Koka upp och sjud försiktigt utan lock i 20 minuter.
  5. Ställ grytan åt sidan i rumstemperatur att dra i en timme.
  6. Sila av och kyl. Använd som bas i såser och soppor.

Läs mer om fisk och fiske här.