Sockerlag:

0,5 liter vatten

1,4 kg socker

200g honung

Häll vatten och socker i en kastrull. Rör så att sockret löser sig. Häll i honung och rör om. Koka upp UTAN omrörning. Pensla med en pensel med kallt vatten på insidorna av kastrullen så att det inte sitter kvar några sockerkristaller. Skumma av det bruna skummet. Svalna och ställ i kyl. Använd samma dag, annars riskerar sockerlagen att bilda kristaller och sockra sig.

 

Grundrecept för söta bär och frukter:

500g Puré

500g sockerlag

Späd med vatten till 33 % sockerhalt

 

Grundrecept för sura frukter:

500g puré

5 dl mjölk

500g sockerlag

späd med vatten till 35 % sockerhalt

 

Blanda alla ingredienser och frys i glassmaskinen så fort som möjligt. Blir det för stora iskristaller kan du smälta sorbeten (max i rumstemperatur) och frysa in den igen

DSC_0142